Снимка pexels.comМъжкият мозък е с около 4 години по-възрастен от женския

...
Снимка pexels.comМъжкият мозък е с около 4 години по-възрастен от женския
Коментари Харесай

Учените доказаха: Женският мозък е по-млад от мъжкия с около 4 години - ето какви са предимствата

Снимка pexels.com

Мъжкият мозък е с към 4 години по-възрастен от женския чисто биологично. До тези заключения стигнаха американски учени. Те създадоха способ за оценка на биологичната възраст на мозъка по отношение на обмяната на глюкозата - особеностите на метаболизма свидетелстват за остаряването на органа. Медодът е бил тестван върху 205 доброволци на възраст сред 20 и 82 години, а резултатите са открити посредством томография. В резултат на проучването си медиците открили какъв брой глюкоза и О2 употребява мозъка на всеки тестван субект за поддържане на избрани функционалности,  а по-късно съотнесли биологическата по отношение на физическата възраст на мозъка. 

" Към момента ние към момента сме на стадий да стартираме да разбираме по какъв начин половите фактори въздействат на процеса на стареене на мозъка и каква е връзката им с някои дегенеративни болести. Метаболизмът на мозъка може да помогне да разберем някои разлики, които се демонстрират с възрастта при мъжете и дамите ", заяви създателят на изследването доктор Ману Гоял.

Изследвайки половите разлики при стареенето на мозъка, учените стигнали до няколко извода на този стадий. При изискване, че мъжете и дамите са на една и съща възраст, мозъкът на нежния пол " гори " повече глюкоза за развиването на своите когнитивни качества, в сравнение с за изпълняването на всекидневните задания. В резултат на сравнителния разбор учените изясниха, че при дамата мозъкът е с към 3,8 години по-млад в сравнение с при мъжете. 

" С две думи мъжкият мозък достига зрялост 3-4 години по-рано, в сравнение с при дамите и тази наклонност се резервира в продължение на целия живот на индивида ", изяснява Гоял.

По мнение на откривателите, с помощта на по-младия си мозък дамите по-добре се оправят с тестванията за памет и интелектуалните задачи и в по-малка степен са застрашени от дегенеративни болести спрямо мъжете.

При това учените прецизират, че метаболитните разлики не са изяснени до дъно. Смята се, че някаква роля играят хормоните, защото към този момент е открито, че естрогенът забавя стареенето на мозъка.

Превод " Петел "

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР